Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Топ-чиновників окупаційної влади Запорізької області та екскерівника «Мелітопольгаз» засуджено за посягання на територіальну цілісність України та пособництво окупантам

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Київської міської прокуратури та Мелітопольської окружної прокуратури суд визнав винними у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та пособництві державі-агресору так званих «председателя Совета министров ВГА Запорожской области», «министра промышленности и энергетики», їх заступників, а також «генерального директора «ГУП «Мелитопольгаз» (ч. 1 ст. 111-2 КК України, ч. 2 ст. 110 КК України).

Вироком суду трьох громадян рф засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. Це «председатель Совета министров ВГА Запорожской области», який до цього обіймав посаду першого заступника губернатора Вологодської області; «заместитель председателя Совета министров по инфраструктурному развитию», який раніше працював в уряді Вологодської області; та «министр промышленности и энергетики ВГА Запорожской области».

Двох громадян України за пособництво державі-агресору засуджено до 12 років позбавлення волі із позбавлення права займати посади в органах влади строком 15 років та конфіскацією майна. Йдеться про гендиректора ГУП «Мелитопольгаз», який керував ПрАТ «Мелітопольгаз» до його захоплення окупантами та «заместителя председателя Совета министров по экономике и финансам».

Прокурори у суді довели, що в березні 2022 року збройні сили рф, окупувавши частину Запорізької області, у тому числі м. Мелітополь, утворили там псевдодержавні органи – «Военно-гражданскую администрацию Запорожской области», «Совет министров ВГА Запорожской области» та інші фейкові установи.

Органи столичної прокуратури задокументували злочинну діяльність трьох громадян рф та двох громадян України, які, перебуваючи на керівних посадах в органах окупаційної влади, організовували та контролювали роботу псевдодержавних установ. Також вони здійснювали заходи з незаконного відчуження майна українських підприємств та захоплення ключових об’єктів інфраструктури на тимчасово окупованій території Запорізької області.

На виконання злочинних наказів окупаційної влади здійснено від’єднання електропостачання та газорозподільних мереж на тимчасово окупованій територій Запорізької області від систем України з їх подальшою інтеграцією у системи рф.