Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Трьом «сільським головам» на Донеччині, які розселяють в домівки українців військових рф, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури трьом жителям Волноваського району заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

За даними слідством, у червні 2022 року жінка погодилася на співпрацю з окупантами й добровільно очолила фейкову адміністрацію с. Новоолексіївки. Житель с. Калинового Хлібодарівської СГ, який ще до повномасштабного вторгнення балотувався до районної ради від наразі забороненої в Україні партії «ОПЗЖ», також погодився стати сільським «старостою».

Підозрювані на псевдопосадах забезпечують дотримання законодавства рф, розпоряджаються фінансовими ресурсами громад й створюють або ліквідують «комунальні» установи, підприємства, а також призначають і звільняють співробітників.

У листопаді 2022 року також за власною ініціативою перейшла на бік ворога мешканка с. Вільного, ставши головою місцевого «муніципалітету». Вона залякує населення обшуками, розселяє в порожні оселі російських військових, а також звітує окупаційній владі про односельців, які мають родичів серед українських захисників. До таких громадян «нова влада» застосовує репресивні заходи: жорстку «фільтрацію» та допити.

Досудове розслідування – ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.