Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У фокусі прокурорів – представництво інтересів держави в суді у сфері захисту культурної спадщини

Офіс Генерального прокурора провів для заступники керівників та начальників профільних підрозділів обласних прокуратур семінар з питань організації представництва інтересів держави в суді у сфері захисту культурної спадщини.

На семінарі увагу прокурорів акцентували на захисті об’єктів культурної спадщини, який є пріоритетним, а тому має бути дієвим та своєчасним. Прокурори в межах своїх представницьких повноважень повинні оперативно реагувати на кожен факт порушення інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини та усувати їх у судовому порядку.

Обговорили актуальні питання на цьому напрямі роботи. Зокрема, особливості організації роботи прокурора щодо захисту в суді порушених інтересів держави у сфері захисту культурної спадщини, повноваження Міністерства культури та інформаційної політики України щодо виявлення та збереження об’єктів культурної спадщини, взаємодію з органами прокуратури.

Розглянули основні види порушень законодавства при наданні статусу об’єктам культурної спадщини, вилучення їх з Державного реєстру нерухомих пам’яток України та реагування прокурорів на цьому етапі.

Прокурори зорієнтовані на вжиття заходів представницького характеру, спрямованих на збереження об’єктів культурної спадщини, а також застосування представницьких повноважень у правовідносинах, пов’язаних з розробленням та затвердженням історико-архітектурних опорних планів.

Окремо обговорили особливості захисту в суді порушених інтересів держави на землі історико-культурного призначення та приділили увагу такому об’єкту захисту держави як археологія.

По кожному проблемному питанню присутні надали свої пропозиції для пошуку ефективних шляхів його вирішення.

Учасники семінару - заступники керівників та начальники профільних підрозділів обласних прокуратур, представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Інституту археології Національної академії наук України.