Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У фокусі прокурорів – захист інтересів держави в суді під час війни

Офіс Генерального прокурора провів для обласних прокуратур семінар з питань організації представництва інтересів держави в суді у сфері бюджету.

На заході були присутні заступник Генпрокурора Ігор Мустеца та начальник Департаменту представництва інтересів держави в суді Оксана Осадча.

Ігор Мустеца підкреслив, що використання бюджетних коштів під час війни має бути ефективним та контрольованим. Завдання ж прокурорів в межах своїх представницьких повноважень – оперативно реагувати на кожен факт порушення інтересів держави у бюджетній сфері та усувати їх у судовому порядку.

Обговорили ряд ключових питань за цим напрямом роботи. Серед них – організація прокурорської діяльності щодо захисту у суді порушених інтересів держави, повноваження державних органів у бюджетній сфері, особливості суб’єктного складу сторін у справах, що стосуються порушень законодавства, основні види таких порушень та категорії позовів прокурорів у цій сфері, здійснення державою фінансового контролю й особливості захисту прокурорами інтересів держави під час проведення публічних закупівель в умовах воєнного стану.

На семінарі акцентували увагу на порушеннях законодавства про захист економічної конкуренції, встановленні відомостей щодо спотворення результатів торгів закупівель. Зорієнтовано прокурорів на визнанні договорів, що суперечать інтересам держави й суспільству з умислу однієї сторони, недійсними.

Ще один важливий напрям роботи – застосування представницьких повноважень у справах про стягнення плати за проїзд автодорогами та оскарження рішень Державної служби України з безпеки на транспорті.

Також обговорили невиконання чи неналежного виконання зобов’язань за договором, представництво прокурором держави під час виконання судових рішень у бюджетній сфері.

Кожному проблемному питанню присутні приділили належну увагу та надали свої пропозиції для пошуку ефективних шляхів його вирішення.

Учасники семінару – заступники керівників та начальники профільних підрозділів обласних прокуратур. Також до нього долучилися представники Державної аудиторської служби України та Антимонопольного комітету України.

Заступник Генпрокурора наголосив на покращенні ефективності представницької діяльності у бюджетній сфері.