Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Києві адвоката та брокера викрили на незаконному продажі квартири за 230 тис доларів США

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва викрито злочинну групу, до якої входили адвокат, брокер та інші особи.

Адвокату та брокеру повідомлено про підозру за фактами підроблення і використання підроблених документів та шахрайства (ч.ч. 3 та 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, вони організували схему заволодіння об’єктом нерухомості у місті Києві, а також грошовими коштами від його незаконного продажу. У 2020 році адвокат придбала за ціною значно нижче від ринкової квартиру на Кловському узвозі, яка була відчужена за кілька днів до укладення договору купівлі-продажу на підставі підроблених свідоцтва про право власності та довіреності нібито посвідченої у місті Лісабон Португальської республіки.

У подальшому за заявою власника житла, від імені якого підроблено довіреність, розпочато кримінальне провадження, в межах якого ухвалою суду на квартиру накладено арешт.

Будучи позбавленими можливості відчуження цього майна, учасники злочинної групи розробили план заволодіння грошовими коштами від продажу квартири, видавши її як групу нежитлових приміщень.

На початку травня 2021 року адвокат залучила брокера з нерухомості та громадянку України, яка за грошову винагороду організувала підроблення свідоцтва про право власності на групу приміщень за адвокатом та подальшу реєстрацію цього документу у Державному реєстрі нерухомого майна.

Після реєстрації права власності неіснуючий об’єкт нерухомості був відчужений добросовісному покупцю за 230 тис доларів США.

В межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки на території міста Києва, Київської та Сумської областей за місцями реєстрації, проживання та в офісних приміщеннях.

Наразі адвокату та брокеру вручено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності інших учасників кримінального правопорушення.

Заходи з викриття правопорушення здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими Шевченківським УП ГУНП у місті Києві та УКР ГУНП у місті Києві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.