Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Києві відбулася міжнародна конференція високого рівня United for Justice. Accountability for the Attacks against Civilian Objects

П’ять плідних панельних дискусій. Понад 400 гостей та спікерів. У Києві відбулася конференція, присвячена забезпеченню відповідальності за масовані атаки росії на цивільну інфраструктуру – найбільш масовий тип воєнних злочинів рф. 

Захід об’єднав тих, хто діє заради відновлення справедливості – лідерів міжнародних інституцій, урядовців та провідних експертів.

«Справедливість ніколи не виникає сама по собі зі слів у законах чи з фактів ратифікації. Норми законів діють тоді, коли діють люди», – сказав Президент України Володимир Зеленський на відкритті конференції.

«З початку повномасштабної агресії росія зруйнувала або пошкодила в Україні понад 184 000 цивільних об'єктів. І ми працюємо для забезпечення покарання за ці злочини як на національному, так і на міжнародному рівні», – наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

До учасників також звернулися Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Генеральний прокурор Англії та Вельсу Річард Хермер, Міністр юстиції Хорватії Дамір Хабіян, Спецпредставниця Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран.

Онлайн долучилися Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Міністр юстиції Нідерландів Девід Ван Веел та помічник Генерального прокурора США Метью Олсен.

На полях конференції говорили про масштаби збитків внаслідок руйнування енергетичної інфраструктури. У панелі, присвяченій цій категорії воєнних злочинів, взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко та перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко.

Під час сесії, у якій взяли участь Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, заступник Голови Служби безпеки України Сергій Наумюк, Голова Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова, Директор програми «Права людини і правосуддя» Фонду Відродження Роман Романов,  увагу зосередили на воєнних злочинах, пов’язаних із руйнуванням медичних закладів. Внаслідок російської агресії в Україні знищено або пошкоджено 840 медичних закладів.

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач і керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офіс Генерального прокурора Юрій Бєлоусов розповіли про руйнування зернової та портової інфраструктури. Росія цілеспрямовано знищує зернову інфраструктуру, захоплює зернові елеватори на окупованих територіях та вивозить українське зерно, видаючи його за своє.

Дискусія, у якій взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, заступник Генерального прокурора Вікторія Літвінова,  Голова Національної поліції України Іван Вигівський та провідний радник АСА Клінт Вільямсон, була присвячена випадкам руйнування освітніх закладів та забезпеченню відповідальності за ці злочини. Наразі внаслідок російської агресії в Україні зазнали пошкоджень понад 3,5 тисячі освітніх закладів, 365 з них знищено повністю.

Під час панелі, у якій взяли участь Генеральний прокурор Андрій Костін, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, помічник Генерального прокурора США Метью Олсен та Дам’єн Сплітерс з Conflict Armament Research, підняли важливе питання боротьби з незаконним продажем технологій до росії.

«Ця подія – ще одна ілюстрація того, як Україна об'єднала та продовжує об'єднувати світ заради справедливості, заради кожного та кожної, хто постраждав від російської агресії», – зауважив Андрій Костін під час закриття конференції.

Захід був організований Офісом Генерального прокурора за сприяння Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA), Міжнародної ініціативи з кримінальної юстиції Джорджтаунського університету, КМЄС в Україні, Проєкту ЄС Pravo-Justice, Офісу Ради Європи в Україні. У ньому взяли участь представники інституцій Європейського Союзу, Міжнародного кримінального суду, АСА, провідні експерти в галузі міжнародного права, Генеральні прокурори країн JIT, українські урядовці.