Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Миколаєві відкрили другий в Україні центр моделі Барнахус для дітей-жертв насильства та свідків злочинів (ФОТО)

У Миколаївській області відкрили другий в Україні центр по роботі з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, що працюватиме за моделлю Барнахус. Перший такий спеціалізований заклад нещодавно розпочав свою діяльність на Вінничині.

Його відкриття стало можливим завдяки багатосторонньому Меморандуму про взаєморозуміння з питань сприяння впровадженню моделі Барнахус в Україні між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Офісом Генпрокурора, Уповноваженим ВР з прав людини, Уповноваженим Президента України з прав дитини, Верховним Судом, Національною поліцією України та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Щороку в Україні спостерігається високий рівень скоєння злочинів стосовно дітей. Упродовж цього року вчинено понад 5 тис таких кримінальних правопорушень. Розпочато 910 кримінальних проваджень лише щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей.

Мета проєкту Барнахус – вибудувати особливу правову систему, що відповідає потребам дітей, які піддавалися насильству або жорстокому поводженню. Створення в одному місці умов з надання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, проведення слідчих дій, інших потреб й інтересів дітей знижуватиме рівень занепокоєння, сприятиме отриманню правдивої та повної інформації для цілей кримінального провадження. Такий підхід захищає дитину під час проведення процесуальних дій. Поки дитина в комфортних для неї умовах надає покази, з іншого приміщення чи кімнати для прослуховування за допитом спостерігає слідчий суддя, слідчий, прокурор, законні представники обвинуваченого і дитини.

За участі ювенальних прокурорів уже проведено перші допити дітей в режимі відеоконференції з Вінницького Барнахусу. Отримані покази про сексуальне насильство над цими дітьми згодом стануть беззаперечними доказами у судовому провадженні.

«Мова йде про мінімізацію наслідків правопорушень для дитини та захист її інтересів. Прокуратура, слідчі, служба в справах неповнолітніх, соціальні служби. Кожен такий допит – це подвійна травматизація. Система Барнахус об’єднує зусилля фахівці різних сфер, надаючи всю необхідну підтримку, та дозволяє забезпечити мультидисциплінарний підхід до реагування на випадки насильства», – зазначила під час брифінгу з нагоди відкриття центру керівник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генпрокурора Юлія Усенко.

Участь у заходах з відкриття, а також в обговореннях під час круглого столу взяли керівник програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко, керівник Миколаївської обласної прокуратури Володимир Говоруха, Представник Верховної Ради з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї, секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан, заступник начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Олексій Цветков.

Відкриття аналогічних центрів найближчим часом заплановано у столиці та в Тернопільській, Одеській областях.