Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Миколаєві викрито групу «чорних рієлторів», яка здійснювала незаконні оборудки з нерухомим майном містян

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру чотирьом мешканцям міста Миколаєва за фактами шахрайства та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 2 ст. 28 ч. 4, ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, до складу групи входили двоє чоловіків - представник приватної рієлторської компанії та його помічник, і двоє жінок, одна з яких засновниця підприємства з виготовлення технічної документації.

До своєї злочинної діяльності вони залучили державного реєстратора, який на підставі підроблених документів реєстрував право власності на об'єкти нерухомості, працівників підприємства, яке виготовляло технічну документацію на об'єкти нерухомості та нотаріусів, які реєстрували договори купівлі-продажу квартир.

Упродовж майже трьох років учасники групи підшукували квартири, які переходили на баланс міської ради через неприйняття спадщини або відсутність спадкоємців померлих миколаївців. Нерухомість оформляли на своїх знайомих, а потім продавали від імені фіктивних власників.

У такий спосіб підозрювані продали дві квартири. Вартість однієї квартири складала близько 25 тисяч доларів США.

У ході 20 обшуків за місцями мешкання учасників групи, в адміністративному приміщенні однієї з селищних рад, в офісах нотаріусів та на підприємстві, яке надавало послугу з технічної інвентаризації вилучено кошти в сумі майже 50 тисяч доларів США і більше шести тисяч гривень, а також інші докази протиправної діяльності.

За клопотаннями сторони обвинувачення суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, трьом - із правом внесення застави.

Досудове розслідування здійснює СУ ГУ НП в області, оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області ДСР НПУ, відділ протидії кіберзлочинам в Миколаївській області ДКП НПУ.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.