Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Рівному викрито організаторок схеми ухилення від мобілізації через МСЕК шляхом отримання фіктивної групи інвалідності

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури трьом жителькам Рівненського району повідомлено про підозру у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, підозрювані налагодили схему ухилення від мобілізації. Через знайомих лікарів різних медичних закладів Рівного вони оформляли фіктивну документацію, яку потім подавали на розгляд МСЕК для отримання групи інвалідності. У подальшому ці документи давали можливість безперешкодного виїзду за кордон.

Вартість такого пакету послуг складала 16700 доларів США. 

Одну з учасниць схеми затримали після одержання довідки МСЕК та передачі 5300 доларів США. Це була остання частина оплати, 11400 доларів США підозрювані отримали раніше.

Правоохоронці провели майже пів сотні обшуків у фігуранток провадження та працівників медзакладів Рівного. Під час слідчих дій вилучено медичну документацію та 14,5 млн грн у різній валюті.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи: двом – у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави, ще одна буде перебувати під домашнім арештом.

Слідство триває, встановлюється коло всіх клієнтів та причетних до злочину осіб.

Досудове розслідування здійснюють слідчі СУ ГУНП в Рівненській області за оперативного супроводу Управління СБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.