Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Вінниці повідомлено про підозру організатору та членам ОЗГ, які за гроші сприяли в ухиленні від мобілізації і незаконному виїзді за кордон

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру організатору та двом членам організованої групи, які шляхом видачі підроблених документів сприяли особам в ухиленні від мобілізації та незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332, ч. 4 ст. 354, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України).

За даними слідства, лікар одного з медичних закладів Вінниці розробив злочинний план. До нього залучив свого колегу та лікаря військово-лікарської комісії.

Підозрювані діяли за чітко розподіленими ролями. Організатор угруповання координував протиправну діяльність і підшукував «клієнтів». Він також проводив інструктаж щодо дій ухилянтів під час проходження ВЛК та перетину кордону, розподіляв отримані кошти між усіма учасниками схеми.

Ще один член організованої групи виготовляв медичні документи про нібито консультативні огляди лікаря. Їх надавав організатор ОЗГ для подальшого використання особами під час проходження ВЛК. Інший – вносив до карток обстеження та медогляду громадян фіктивні діагнози, що дають можливість ухилення від мобілізації і право виїзду за межі України.

За свої послуги члени організованої групи отримували від 3000 до 5000 доларів США з кожного ухилянта. 

Підозрювані встигли підробити документи щонайменше 6 особам.

Їхня незаконна діяльність була припинена прокурорами та слідчо-оперативними органами під час чергового отримання коштів.

Наразі суд обрав усім підозрюваних запобіжні заходи. Одному – тримання під вартою з можливістю внесення застави, двом іншим – домашній арешт.

Досудове розслідування здійснює слідче управління ГУ Нацполіції у Вінницькій області, оперативний супровід – обласні Управління стратегічних розслідувань ДСР НП України та Управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.