Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Харкові викрито чоловіка, який передавав ворогу дані про українських захисників та маршрути руху мобільних вогневих груп ППО

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури громадянину повідомлено про підозру у поширенні інформації про переміщення, рух та розташування Збройних Сил України, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, харків’янин через месенджер налагодив зв’язок з представником держави-агресорки. У квітні 2024 року підозрюваний отримав завдання на збір інформації про місця дислокації українських захисників.

Чоловік, маскуючись під «пересічного громадянина», під час «прогулянок» по Харкову вивідував місця розташування підрозділів українських військовослужбовців та маршрути руху мобільних вогневих груп ППО, які обороняють місто. Щоб дані були більш точними, підозрюваний навіть придбав спеціальне обладнання, зокрема монокуляр та мінівідеокамеру.

Інформацію чоловік передавав у текстових повідомленнях, супроводжуючи їх зображеннями мап місцевості з відповідними позначками.

Правоохоронці затримали харківʼянина у його власному помешканні. Під час обшуку у чоловіка виявлено мобільний телефон, в якому містилось листування з російським куратором, обладнання та інші докази протиправної діяльності.

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.