Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Житомирі судитимуть агента країни-агресора, який здавав «вагнерівцям» дислокацію військових об’єктів та техніки ЗСУ

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно місцевого жителя за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачений – полковник у відставці, у минулому був начальником штабу розвідки ракетних військ та артилерії. Через свій акаунт у соцмережі він налагодив зв’язок із представником ПВК «Вагнер» для співпраці з ворожою розвідкою.

Протягом вересня 2022 року – лютого 2023 року спілкувався з російським куратором та виконував його завдання.

Збирав інформацію про розташування у Житомирі стратегічно важливих військових об’єктів, підрозділів військовослужбовців, кількість та пересування військової техніки Збройних Сил України. Здобуті відомості позначав на карті, фотографував та надсилав ворогу для ракетного ураження.

Також «Снаров» передавав розвідці ПВК «Вагнер» анкетні дані командирів військової частини, особисто відстежував та перевіряв оперативну обстановку біля адмінбудівель, наявність інженерних засобів оборони поруч з правоохоронними відомствами обласного центру тощо.

Аби приховати злочинну діяльність, дотримувався конспірації та користувався позивним «Снаров». Слідство встановило півдесятка фактів передачі відомостей ворогу.

Суд застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, на що прокуратура подала апеляційну скаргу.

У період оскарження він вніс суму застави та намагався перетнути українсько-білоруський кордон. Прикордонники його затримали та вилучили 4 тис євро.

За наполегливої позиції прокуратури агента країни-агресора взяли під варту, де він перебуває дотепер.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Житомирській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.