Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Житомирі викрили молодиків, які під видом виплат ООН зняли з банківських рахунків громадян понад 300 тис грн

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Житомирської обласної прокуратури трьом особам повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, житель Бердичева та двоє мешканців Житомира розробили фішингову шахрайську схему. Нібито від рідних та друзів вони надсилали у месенджери повідомлення про виплату грошової допомоги від ООН з посиланням на фейковий вебсайт. Там людина мала авторизуватися в онлайн-банкінгу.

У такий спосіб підозрювані отримували конфіденційну інформацію банківських рахунків громадян. Знімали готівку або розраховувалися через термінал у магазинах побутової техніки. Здебільшого купували дороговартісні мобільні телефони та перепродавали.

Слідству відомо про шістьох потерпілих від фішинг-шахрайства – жителів різних областей. Протягом грудня 2023 року–квітня 2024 року з їхніх рахунків підозрювані зняли 310 тис грн.

Правоохоронці встановлюють остаточну кількість потерпілих.

Під час проведених обшуків у Житомирі, Бердичеві й Вінниці за місцем проживання підозрюваних та їхніх автівках вилучено мобільні телефони, жорсткі диски та готівку.

Наразі усім обрано запобіжні заходи.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – відділ протидії кіберзлочинам в області ДКП НПУ та обласне Управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.