Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Українські прокурори, слідчі, спеціалісти з питань культурної спадщини та військові долучитися до спеціалізованого тренінгу, організованого ЮНЕСКО

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 432 об’єкти культурної спадщини нашої держави верифіковані ЮНЕСКО як пошкоджені або знищені. Органи правопорядку розслідують понад 70 проваджень щодо воєнних злочинів рф проти української спадщини.

Задля посилення зусиль із захисту та збереження культурних цінностей України, ЮНЕСКО об’єднало прокурорів, слідчих, військовослужбовців, а також спеціалістів з питань культурної спадщини, провівши для них спеціалізований тренінг.

Ця ініціатива, організована у співпраці з Міністерством оборони України, Міністерством культури та інформаційної політики України та Офісом Генеральною прокурора, надала можливість понад 45 учасникам з усієї України поглибити свої юридичні та технічні знання у цій сфері.

На відкритті заходу Генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що росія руйнує та грабує культурні цінності України, цілеспрямовано намагаючись стерти українську ідентичність. «Знання, отримані на цьому тренінгу, допоможуть прокурорам та слідчим, військовим та цивільним експертам у їхній роботі, спрямованій на забезпечення покарання кремлівського режиму», – сказав він.

«Об'єднання наших зусиль дасть можливість не тільки посилити загальну протидію ворогу у виконанні поточних завдань, але й сформувати ту базу, яка буде працювати на майбутнє», – зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Генпрокурор подякував ЮНЕСКО та безпосередньо Голові Бюро в Україні К’ярі Децці Бардескі за організацію цього тренінгу. Досвід ЮНЕСКО, зокрема внесок організації в роботу Міжнародного кримінального суду, є неоціненним для документування та розслідування російських злочинів проти української культури та ідентичності.