Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Українські прокурори в Естонії пройшли тренінг з використання OSINT як електронних доказів у кримінальних провадженнях

Прокурори Офісу Генерального прокурора та обласних прокуратур у Таллінні пройшли триденний навчальний тренінг з використання розвідувальних даних з відкритих джерел (OSINT) як електронних доказів у кримінальних провадженнях. Захід був організований Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення в рамках інструменту TAIEX. Навчання проводилось експертами з OSINT Німеччини та Естонії.

З вітальними словами до учасників тренінгу звернулися Генеральний прокурор Республіки Естонія Андрес Пармас та Начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов.

Прокурори набули практичного досвіду отримання інформації з відкритих джерел (OSINT) в рамках розслідування воєнних злочинів росії, а також дослідили європейські стандарти та практики ЄСПЛ щодо використання даних OSINT як допустимих електронних доказів у кримінальному провадженні.

Учасники тренінгу вивчали прийнятність у Міжнародному кримінальному суді даних з відкритих джерел та застосування протоколу Берклі. Прокурорам був представлений досвід застосування стандартних операційних процедур для виявлення доказів в мережі Інтернет та їх документування.

Так як судові розгляди проваджень щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності є доволі тривалими, прокурори Офісу Генерального прокурора Естонії поділились своїм досвідом створення баз даних доказів OSINT з метою їх подальшого належного представлення під час майбутніх процесів. Водночас під час навчання було проаналізовано вже наявні світові практики щодо використання даних з відкритих джерел та судові рішення, засновані на відповідних доказах.