Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Українські прокурори взяли участь у конференції «Warsaw Justice for Ukraine Conference»

В польській столиці відбулась конференція «Warsaw Justice for Ukraine Conference», присвячена переслідуванню воєнних злочинів і підтримці постраждалих від агресії рф. Участь у конференції, організованій Посольством Великої Британії в Польщі та Фундацією Казимира Пуласького, взяли прокурори, юристи, дипломати, представники громадянського суспільства, студенти й викладачі університетів.

Однією з тем заходу стало обговорення реальних можливостей притягнення до відповідальності за скоєне в Україні.

«Це був відкритий діалог про те, як ми переслідуємо, збираємо докази, документуємо і притягуємо до відповідальності. Попри обстріли, загрозу життю прокурори і слідчі працюють кожного дня, тому що кожен факт важливий, кожне життя – безцінне, а кожен злочинець має понести відповідальність. Це в інтересах не лише України, а всієї міжнародної правової системи», – коментує прокурор Офісу Генпрокурора Андрій Гулкевич.

Представники ОПОРИ, Проєкту ЄС «Право-Justice» та інших організацій розповіли про досвід документування воєнних злочинів і взаємодію з правоохоронними органами. Окрему панель присвятили сексуальному насильству на війні.

«Партнери відзначили наші зусилля у впровадженні нових політик і людиноцентричного підходу. Польські колеги навіть казали, що хочуть пройти в нас тренінг. В цілому ж на конференції говорили про необхідність забезпечити спроможність національної системи правосуддя у переслідуванні воєнних злочинців. А там, де повноважень недостатньо, мають підключатися інші країни за принципом універсальної юрисдикції», – відзначає начальниця управління Офісу Генпрокурора Анна Сосонська.

Особливим моментом заходу стало відкриття виставки робіт української художниці Анастасії Мірошникової, створених під впливом розповідей людей, які пережили воєнні злочини російських військових. Відкрила експозицію пані посол Великої Британії у Польщі Анна Клунс.

«Мистецтво не може бути «поза політикою». Мистецтво має тонко відчувати нерв часу і нести правду. Мої картини зіткані з болю реальних історій. Окупанти, які прийшли до нас зі зброєю, відчувають безкарність. Їх засліплює відчуття влади, і вони остаточно втрачають людську подобу. Злочини, які вони чинять на окупованих територіях, у фільтраційних таборах, у стінах катівень, має побачити світ», – переконана Анастасія Мірошникова.