Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Українські та європейські правоохоронці ліквідували діяльність міжнародного колцентру з мільйонним оборотом

У межах міжнародної співпраці за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора оперативники ДСР, слідчі ГСУ Нацполіції України спільно з колегами з Європолу, Євроюсту та правоохоронних органів Республіки Молдова і Румунії ліквідували діяльність шахрайського колцентру, учасники якого виманювали у громадян гроші (ст. 190 КК України).

Декілька громадян України разом з представниками інших держав забезпечували роботу чотирьох колцентрів зі штатною чисельністю близько 400 осіб у Республіці Молдова. Вони пропонували інвестувати кошти в псевдоброкерські проекти та обіцяли високі заробітки після здійснення невеликих вкладів.

В рекламних оголошеннях зловмисники використовували зображення знаменитостей або офіційні логотипи великих місцевих банків. Це викликало у потенційних потерпілих довіру та дозволило ошукати велику кількість людей.

Учасники організованої злочинної групи пропонували встановити потерпілим на свої телефони мобільні додатки, які дозволяли їм отримати доступ до банківських рахунків потерпілих та переводити з них гроші.

За такою шахрайською схемою зловмисники ошукали потерпілих на суму понад 1,2 млн євро.

7 серпня 2024 року правоохоронці України, Румунії та Республіки Молдова одночасно провели спецоперацію з ліквідації діяльності шахрайських колцентрів.

Відбулося близько 70 обшуків на території цих країн у приміщеннях колцентрів, в офісних будівлях, а також за місцями проживання та автомобілях фігурантів. 9 із цих обшуків проведено в Україні.

Вилучили понад 100 комп’ютерів, системні блоки, десятки телефонів, банківські картки, вогнепальну зброю, 10 автомобілів, а також близько 35 тис доларів США. У Києві українські правоохоронці вилучили компʼютерну техніку, засоби звʼязку, а також понад 2,4 млн грн у гривневому еквіваленті.

Загалом на території Республіки Молдова затримано 12 учасників організованої злочинної групи, у тому числі 2 громадян України.

Наразі правоохоронці продовжують збір доказової бази для встановлення повного кола причетних до злочинної діяльності осіб та притягнення їх до відповідальності.

Досудове розслідування триває.