Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Умовно-дострокове звільнення – в Офісі Генпрокурора обговорили проблеми застосування (ФОТО)

Під головуванням заступника Генерального прокурора Олексія Симоненка представники міжнародних та громадських організацій, а також працівники Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора в ході круглого столу обговорили актуальні питання застосування в Україні інституту умовно-дострокового звільнення від кримінального покарання, які є предметом постійних дискусій у професійному середовищі.


Існують різні підходи щодо сприйняття та призначення інституту умовно-дострокового звільнення від покарання, а також ролі різних суб’єктів у забезпеченні його ефективного функціонування. Адже з одного боку це стосується прав засуджених, а з іншого – прав та інтересів всіх громадян і суспільства, його безпеки. 

Учасники круглого столу ознайомилися із кращим міжнародним досвідом у цій сфері, який наразі активно впроваджується в Україні.

Представники проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» («SURGe») презентували пілотну модель умовно-дострокового звільнення з урахуванням нових інструментів для роботи із засудженими, в основу яких покладені оцінка ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та індивідуальний план роботи. Зазначена модель наразі апробовується у діяльності п’яти установ виконання покарань.


В свою чергу, представники Проєкту пробації NORLAU представили досвід колег із Норвегії щодо ролі та взаємодії органів прокуратури у справах, пов’язаних з умовно-достроковим звільненням, та заміни невідбутої частини покарання на більш м’яке. 

Учасники заходу висловили свою позицію з цих питань та дійшли висновку, що однією з ключових проблем є різне тлумачення на практиці вимог закону, особливо у визначенні понять «сумлінна поведінка» та «сумлінне ставлення до праці», які мають братися до уваги при прийнятті рішення про умовно-дострокове звільнення особи. Також було прийнято рішення підготувати спільне бачення щодо ефективних інструментів, єдиних базових підходів та об’єктивних критеріїв при застосуванні умовно-дострокового звільнення засуджених від покарання.