Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
United for Justice. Accountability for the Attacks against Civilian Objects – у Києві проходить міжнародна конференція високого рівня

Відкрив конференцію Президент України Володимир Зеленський. До присутніх звернулися Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Міністр юстиції Хорватії Дамір Хабіян, Генеральний прокурор Англії та Вельсу Річард Хермер, Спецпредставниця Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран. Онлайн виступили Європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс та Міністр юстиції і безпеки Королівства Нідерландів Девід ван Віл. 

«Напевно, не існує країни, де не чули б про те, що зробив окупант на нашій землі й проти наших людей. І має бути так, щоб у кожній країні знали, що за все це окупант відповідатиме. Бо справедливість не має кордонів. Її однаково варто цінувати всюди – Європа, Америка, Азія, Африка, Австралія», – наголосив Володимир Зеленський.

«Наша сьогоднішня подія присвячена забезпеченню відповідальності росії за масові та системні атаки на цивільну інфраструктуру України. Ми продовжимо об'єднувати зусилля всього світу для покарання агресора та досягнення справедливого миру», – зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін під час відкриття.

Конференція покликана підвищити обізнаність світу про масштаби атак рф, їхній вплив на цивільне населення. Юристи та експерти високого рівня обговорюють прогрес, досягнутий національними слідчими органами та Офісом Генпрокурора, а також міжнародними організаціями, які документують, розслідують та переслідують ці злочини.

Російська армія систематично атакує цивільну інфраструктуру України, включно з життєво важливими об’єктами електро-, енерго- та водопостачання. Росія завдає значної шкоди системам охорони здоров’я, освіти та сільського господарства з метою створення непридатних умов для життя.

З лютого 2022 року задокументовано понад 137 тисяч воєнних злочинів, які росія вчинила в Україні. Внаслідок цих злочинів було зруйновано або пошкоджено понад 184 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури.

У конференції беруть участь представники інституцій Європейського Союзу, Міжнародного кримінального суду, Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, провідні експерти в галузі міжнародного права, Генеральні прокурори країн Європи, українські урядовці.