Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Одесі викрито 6 місцевих жителів, які на замовлення спецслужб рф спалили 15 авто ЗСУ

За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури шістьом громадянам повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України в особливий період (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України). 

За даними слідства, в одному із Telegram-каналів представник держави-агресора запропонував підозрюваним підзаробити грошей, на що вони погодились. На замовлення російського куратора вони мали підпалювати військові автомобілі в Одесі. 

Підозрювані вночі об’їжджали територію міста та намагались виявити місця паркування авто військовослужбовців ЗСУ. Узгодивши координати та цілі для підпалу з представником держави-агресора, вони отримували «наказ» на їх знищення. 

Загоряння транспорту вони знімали на відео та відправляли «замовнику», після чого отримували гроші. Фільмування ворог використовував для створення хибного інформаційного приводу для пропагандистських медіаресурсів рф щодо діяльності на території Одеси антиукраїнського підпілля.

За підпал одного авто спецслужби рф обіцяли велику нагороду, але фактично платили від 5 до 8 тис грн. 

Наразі встановлено, що протягом червня - липня 2024 року фігуранти підпалили п'ятнадцять авто ЗСУ. 

Підозрювані — шестеро жителів Одеси, найстаршому з групи 23 роки, наймолодшому учаснику виповнилось 18. Під час обшуків у них вилучили мобільні телефони, пляшки з запалювальною сумішшю та банківські картки, куди надходили гроші.

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення – підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Слідство триває, вирішуються питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій та встановлення ймовірних спільників.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Одеській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.