Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Офісі Генерального прокурора обговорили питання захисту прав дітей в умовах війни

В Офісі Генерального прокурора за ініціативою профільних департаментів відбулося широке обговорення учасників міжнародної ради експертів на тему забезпечення прав дітей в умовах збройного конфлікту. До обговорення долучилися представники Офісу, провідних громадських організацій, міжнародні та національні експерти.

Наскрізною темою зустрічі стало питання забезпечення прав дітей в умовах війни на основі принципу «найкращого інтересу дитини». Такий підхід, на думку всіх учасників дискусії, потребує вироблення єдиних стандартів, механізмів, підходів та активної взаємодії.

Начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Юлія Усенко наголосила, що в Україні особливої уваги потребують питання, пов’язані з воєнними злочинами стосовно дітей: «Це втягнення та використання дітей в збройному конфлікті, їх незаконне переміщення і депортація, викрадення, вбивства, каліцтва, сексуальне насильство, а також мілітаризація дітей на окупованих територіях. Маємо докласти максимум зусиль для забезпечення захисту наших дітей. Разом з тим, важливо отримати свідчення від дітей, які стали свідками воєнних злочинів, з мінімальним психологічним травмуванням і в дружньому для них середовищі. Визначальним тут є питання довіри».

Під час зустрічі учасники акцентували увагу на питаннях, які є пріоритетними для напряму забезпечення прав дітей в умовах війни. Це необхідність затвердження єдиного стандарту документування виявлених воєнних злочинів, створення місць безпеки для дітей, постраждалих від війни та їх сімей, створення дієвого механізму компенсацій та виплати репарацій постраждалим від воєнних злочинів. Разом з тим, актуальним залишається необхідність відкриття Центрів допомоги для дітей, які стали свідками або потерпілими від злочинів, особливо під час війни, а також реалізація проекту відновного правосуддя для неповнолітніх.

Було обговорено проблему знищення української ідентичності дітей на окупованих територіях або вивезених в РФ через освіту. Голова ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова зауважила: «Постає питання щодо правової кваліфікації цих дій агресора. Маємо провести спільні експертні консультації, щоб визначити кваліфікацію злочину – розцінювати його в контексті геноциду чи як самостійний воєнний злочин, щоб притягнути винних до відповідальності».

Водночас, британський королівський адвокат, керуючий партнер міжнародної юридичної компанії «Global Rights Compliance» Джордаш Вейн наголосив, що першочерговими кроками для реалізації ініціатив на всіх напрямах є оцінка потреб для всіх учасників процесу. «Насамперед ми маємо зрозуміти природу і обсяг потреб дітей, які постраждали від війни, а також потреб тих, хто буде надавати допомогу – у документуванні та розслідуванні злочинів, наданні експертних висновків, при зборі та аналізі інформації тощо», - наголосив він.

Учасники домовилися про об’єднання спільних зусиль задля подальшої ефективної взаємодії та захисту прав дітей ювенальними прокурорами в умовах збройного конфлікту.