Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Позбавлення країни-агресора ресурсів вести злочинну війну є одним з невіддільних елементів досягнення миру і справедливості – Генпрокурор на засіданні Task Force UA

В Офісі Генерального прокурора пройшло засідання міжвідомчої робочої групи Task Force UA, яка об'єднує зусилля українських держорганів та міжнародних партнерів задля пошуку, арешту та конфіскації активів фізичних та юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України.

«Позбавлення країни-агресора ресурсів вести злочинну війну є одним з невіддільних елементів досягнення миру і справедливості», – зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін, розпочинаючи захід.

Засідання групи відбулося в оновленому та розширеному форматі із залученням ширшого кола державних інституцій та міжнародних організацій. Також Генпрокурор повідомив про утворення нової робочої підгрупи з питань протидії незаконному експорту викраденого росією українського зерна та злочинам проти української аграрної інфраструктури.

Учасники засідання проаналізували прогрес та визначили пріоритети для подальшої роботи.

Керівник міжвідомчої робочої групи Task Force UA, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич зазначив, що триває потужна робота і її дійсно багато. Він зауважив, що ключове – це концентруватися на економічних злочинах. Також треба продовжувати посилювати роботу з міжнародними партнерами щодо пошуку і конфіскації активів.

Заступниця Керівника Офісу Президента України Ірина Мудра розповіла про роботу і досягнення на напрямі конфіскації приватних і суверенних російських активів. Також вона зупинилася на результатах співпраці з партнерами щодо міжнародного компенсаційного механізму.

Перший заступник керівника та секретар Task Force UA, радник Офісу Президента України Владислав Власюк подякував за роботу всім учасникам міжвідомчої робочої групи. Він відзначив популярність сучасних форматів task force, core group, strike force, які широко використовуються і в нас, і в партнерів. Владислав Власюк звернув увагу, що це прямий наслідок їх ефективності, зокрема міжвідомча співпраця і спрямованість на результат.

«Щиро вдячні компетентним органам США, ЄС та країн, з якими ми взаємодіємо в рамках спільних слідчих груп, за наше тривале та міцне партнерство. Ми також вдячні за підтримку неурядовим та міжнародним організаціям, які суттєво підвищують спроможність Офісу Генпрокурора розслідувати воєнні злочини рф», – зазначив Андрій Костін.

Task Force UA продовжує спільну роботу, щоб злочинні активи, які допомагають кремлівському режиму вести варварську війну проти України, були заморожені, конфісковані та спрямовані на відшкодування збитків.

У засіданні міжвідомчої робочої групи взяли участь заступниця Міністра юстиції України, керівниця напряму конфіскації та вилучення активів Інна Богатих, заступник Голови Служби безпеки України Сергій Наумюк, голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Олена Дума, керівниця напряму «Прозоре відновлення» проєкту міжнародної технічної допомоги «Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)» Світлана Коломієць, а також представники Офісу Генерального прокурора, державних інституцій та міжнародних організацій.