Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Офісі Генпрокурора обговорили перспективи посилення участі організацій громадянського суспільства у впровадженні державної політики, дружньої до довкілля (ФОТО)

За ініціативою Офісу Генерального прокурора під головуванням заступника Генпрокурора Максима Якубовського відбулася робоча зустріч із керівництвом Державної екологічної інспекції України та представниками громадських організацій щодо протидії кримінальним правопорушенням у сфері поводження з відходами та захисту в суді порушених інтересів держави з цих питань.

Учасники робочої зустрічі обмінялися думками з приводу проблем у сфері поводження з відходами, передусім небезпечними, шляхів їх вирішення, у тому числі через звернення до органів прокуратури для вжиття до правопорушників заходів кримінального та позакримінального впливу.

Максим Якубовський окремо зупинився на питаннях протидії кримінально-правовими заходами забрудненню відходами річок та морів, зловживання при обробленні, утилізації, знешкодженні, видаленні та захороненні відходів, виконання відповідних бюджетних програм, акцентував увагу на потребі посилення боротьби зі стихійними сміттєзвалищами.

Громадським організаціям запропоновано долучитися до планового вивчення цієї тематики, яке наразі проводиться Офісом Генерального прокурора, шляхом направлення до компетентних правоохоронних органів інформації та матеріалів, які можуть свідчити про правопорушення на цьому напрямі як державними органами, так і окремими суб’єктами, що забруднюють відходами навколишнє природне середовище, а також інших відомостей для забезпечення максимальної повноти й об’єктивності.

Представники громадських організацій поділилися своїми напрацюваннями та позитивним досвідом виявлення кримінальних правопорушень та співпраці з правоохоронними органами при їх розслідуванні, повідомили інформацію як щодо окремих фактів, так і системних порушень.

У свою чергу Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований навів позитивні приклади роботи Інспекції, взаємодії з іншими державними органами та громадськістю у протидії незаконному поводженню з відходами.

Запрошені учасники наради підтвердили подальшу зацікавленість у співпраці із Спеціалізованою екологічною прокуратурою та обласними прокуратурами з метою захисту інтересів суспільства і держави на цьому напрямі.