Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Офісі Генпрокурора у співпраці з представниками громадянського суспільства презентували посібник «Мотив нетерпимості у міжнародних злочинах»

В Офісі Генерального прокурора відбулась робоча зустріч у рамках діяльності Міжнародної ради експертів з питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, присвячена обговоренню документування та розслідування міжнародних злочинів з мотивом нетерпимості.

В умовах триваючої збройної агресії та значного підвищення риторики ненависті в російських медіа, кількість вчинених злочинів на ґрунті ненависті на окупованих територіях продовжує стрімко зростати.

Серед злочинів, задокументованих громадськими організаціями, були виявлені: переслідування через етнічне походження, зовнішній вигляд, різницю в релігійних поглядах, прояви «українськості»; цілеспрямовані напади на релігійні громади, а також випадки змішаних мотивів: сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність у поєднанні з етнічним походженням.

Тому, необхідність збору даних та доведення мотиву нетерпимості є суттєво важливим в контексті злочину геноциду, а саме нетерпимості до українців та українок як представників/-ць національної групи, що поєднано з наміром знищення української національної групи, як такої.

Враховуючи необхідність у систематизації цих злочинів, зокрема, для полегшення їх виявлення, належного документування та розслідування громадськими організаціями «Центр Соціальна Дія» та «Truth Hounds» розроблено посібник «Мотив нетерпимості у міжнародних злочинах», презентація якого відбулась під час заходу.

Посібник демонструє взаємозв’язок злочинів на ґрунті ненависті з міжнародними злочинами, а також окреслює потребу в їх належному документуванні для встановлення патерну злочинів, скоєних у контексті війни, що є гарантією їх якісного та ефективного розслідування.

У процесі зустрічі учасники розглянули основні підходи та рекомендації, викладені у посібнику, а також обговорили можливості їх практичного застосування сторонами, задіяними у документуванні та розслідуванні воєнних злочинів.

Начальник Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Олексій Бонюк, підсумовуючи результати зустрічі, окремо зазначив про необхідність руйнування наративів російської пропаганди, а також наголосив на важливості створення систематизованої моделі для визначення мотиву нетерпимості у міжнародних злочинах та продовженні спільної роботи з представниками громадськості на цьому напрямі.