Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Україні запрацює перший центр Барнахус по роботі з дітьми-потерпілими та свідками злочинів – підписано Меморандум (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала Меморандум про взаєморозуміння щодо створення міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та стали свідками насильства кримінального правопорушення (модель Barnahus). Відтепер може розпочати повноцінну роботу перший такий Центр у Вінницькій області та продовжитись робота над поширенням мережі на всій території України.

Меморандум укладений між Офісом Генерального прокурора, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України, Міністерством юстиції України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством охорони здоров’я України, Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційним центром надання безоплатної правової допомоги та Верховним Судом.

Метою меморандуму є співпраця, обмін інформацією та зміцнення зв’язків між інституціями, які займають ключові позиції в сприянні впровадженню кращих міжнародних практик та стандартів у сфері захисту прав дітей.

«Сьогодні ми спільно даємо старт роботі Центру, який уже готовий до запуску у Вінницькій області. Приміщення там обладнане, а міждисциплінарна команда пройшла спеціалізоване навчання. Саме прокурори братимуть на себе відповідальність за дотримання прав учасників кримінального провадження під час збору доказів, які безпосередньо відбуватимуться в Центрі, зокрема це стосується допитів дітей. І наше завдання забезпечити баланс інтересів правосуддя та найкращих інтересів дитини і дійсно допомогти скривдженим дітям, не травмуючи їх повторно під час проведення слідчих дій та надавши їм можливість пройти фахову реабілітацію», - зазначила Генпрокурор.

У центрах Барнахус, як правило, чотири спеціалізовані «кімнати»: для слідчих дій з дітьми, співпраці та захисту, здійснення медогляду для цілей судової медицини, а також надання терапевтичних психологічних послуг спеціалістів.

Допит з дитиною проводиться один раз в окремому приміщенні навченим інтерв’юєром-психологом з урахуванням віку дитини. А щоб дитина не мусила повторювати травмуючу історію, за допитом в кімнаті для прослуховування спостерігають суддя, слідчий, прокурор, адвокати обвинуваченого і дитини. Він записується на відео та використовується на слуханнях і дитині не треба з'являтися в суді. 

«Статистика злочинів вчинених проти дітей вражає – тут і сексуальне насилля, і домашнє, і трагедії, як у Харкові з вбивством 6-річної дівчинки. Ми робимо черговий крок до нашої спільної мети – створення мережі центрів, умови яких дозволять адаптувати здійснення кримінального провадження до потреб дітей, що стали жертвами та свідками злочинів. Впровадження моделі Барнахус – передумова формування особливої правової системи і створення дружнього середовища для дітей, яке знижуватиме рівень занепокоєння та сприятиме отриманню правдивої, повної інформації для судових цілей. Далі наше завдання навчати ювенальній спеціалізації прокурорів, слідчих, долучати до цього суддів, щоби система була дієвою», – додала Генпрокурор.

Наразі також опрацьовується ініціатива запуску аналогічних центрів у Тернопільській, Миколаївській та Одеській областях.

Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Мурат Шахін зазначив, що фонд вдячний українським інституціям за давнє і надійне партнерство та відкритість до співпраці. ЮНІСЕФ готовий активно долучатися до адаптації моделі Барнахус в Україні та розширення мережі таких центрів.