Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вбивство мирного мешканця Київщини та викрадення нагород у 96-річного ветерана – повідомлено про підозру двом військовим РФ

За процесуального керівництва Київської обласної та Києво-Святошинської окружної прокуратур встановлено та повідомлено про підозру двом військовослужбовцям РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року під час окупації села Андріївка Бучанського району військовослужбовець 64 окремої гвардійської мотострілецької бригади сухопутних військ збройних сил РФ у складі 35-ї загальновійськової армії незаконно затримав цивільного чоловіка. Разом з іншим військовим, погрожуючи застосуванням насилля, вони помістили його до електричної підстанції. Там беззбройного чоловіка спочатку били, а потім підозрюваний вбив його пострілом в голову з вогнепальної зброї.

Згодом окупант разом із співслужбовцями увірвався до будинку іншого мешканця села. Погрожуючи зброєю вони заволоділи його автомобілем.

В іншому будинку - 96-річного ветерана другої світової війни, підозрюваний викрав генератор, який забезпечував електроенергією помешкання. Погрожуючи зброєю, він викрав у потерпілого ордени за участь у другій світовій війні, а також державні нагороди України та відомчі відзнаки й нагороди Міністерства оборони України. Частину награбованого окупант причепив собі на форму, сфотографувався та хизувався цим у соціальній мережі.

Другий підозрюваний - військовослужбовець повітряно-десантних військ збройних сил РФ разом з солдатами проводив незаконні допити мирних мешканців населеного пункту та обшуки у помешканнях громадян. Залякував та погрожував вбивством.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, за оперативного супроводу Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.