Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вчинення диверсії на залізниці та підпалів авто військових ЗСУ – викрито жителів Дніпра і Слов’янська

За процесуального керівництва Дніпропетровської та Донецької обласних прокуратур повідомлено про підозру двом громадянам у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 КК України). Жителю Дніпра ще інкриміновано вчинення диверсії в умовах воєнного стану та умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу (ч. 2 ст. 113, ч. 2 ст. 194 КК України).  

За даними слідства, мешканець м. Дніпра, маючи при собі заздалегідь придбану горючу рідину, облив нею та підпалив релейну шафу на залізничній станції у Дніпропетровській області. Також чоловік підпалив автомобіль марки Volkswagen Caravella, який належав військовому ЗСУ. Свої дії фільмував на мобільний телефон та пильнував, аби ніхто не завадив підпалу.  

Під час обшуку в нього правоохоронці вилучили запальничку, пляшку з горючою рідиною та мобільний телефон із доказами протиправної діяльності.

Інший підозрюваний – мешканець м. Слов’янськ у жовтні 2024 року в месенджері Тelegram отримав пропозицію заробити швидкі гроші. «Роботодавиця» запропонувала йому шукати військові автомобілі та підпалювати їх. За одне виконане завдання йому обіцяла 30 000 грн.

Підозрюваний погодився та того ж дня підшукав автівку, яка перебуває в користуванні однієї з військових частин ЗСУ. Задля конспірації він дочекався вечора і, повернувшись, облив лобове скло, капот й ліве крило «Hyundai» заздалегідь підготовленою займистою сумішшю та підпалив. 

Для отримання коштів чоловік відправив куратору відео зі звітом виконаного завдання. Проте обіцяних грошей йому так і не заплатили.  

Обом фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 

Досудові розслідування - слідчі регіональних підрозділів СБУ.

Примітка: відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.