Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вербування моряків для перевезення нелегальних мігрантів – судитимуть учасника злочинної організації

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя скеровано до суду обвинувальний акт стосовно учасника злочинної організації, яка займалася вербуванням українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів із країн Південно-Західної Азії до Європи. Його дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 255 та ч. 3 ст. 149 КК України.

За даними слідства, до злочинної організації входило 6 громадян України, які діяли спільно з іншими співучасниками, що знаходилися на території Туреччини. Починаючи із 2018 року, вони підшукували та вербували моряків, які опинились у скрутному матеріальному становищі, з метою їх експлуатації шляхом втягнення у злочинну діяльність. Для цього в Інтернеті розміщувалися оголошення щодо найму моряків нібито для перевезення туристів по Середземному морю. Морякам допомагали виготовити документи, які надавали право здійснювати управління морськими суднами, а також давали право для виїзду за кордон. Із ними проводили навчання, після чого направляли до Туреччини, у тому числі через тимчасово окуповану територію АР Крим. У подальшому після прибуття моряків до Туреччини їх примушували здійснювати перевезення нелегальних мігрантів морським шляхом, з країн Близького Сходу до країн ЄС, користуючись уразливим станом та погрожуючи позбавленням можливості повернутись до України. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя