Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Видавали себе за правоохоронців і вимагали гроші у рідних за непритягнення до відповідальності – судитимуть трьох киян

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох мешканців м. Києва, які представляючись правоохоронцями ошукували громадян (за ч. 5 ст. 27, ч. 4, 5 ст. 190, ч. 1 ст. 353 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені телефонували громадянам і повідомляли, що їхні родичі затримані за скоєння злочину – наприклад за нанесення тілесних ушкоджень чи завдання матеріальних збитків.

Спочатку в слухавці телефону лунав тривожний або плачучий голос зі словами «алло, мамо», а потім в розмову вступав чоловік, який видаючи себе за слідчого, вимагав гроші. Звичайний тариф за нібито «невідкриття» кримінального провадження складав від 5 до 20 тис грн. Кошти перераховувались на заздалегідь заготовлені платіжні картки, у ряді випадків – отриманні в банківських установах за підробними документами.

Слідством встановлено та допитано 19 потерпілих, які зазнали збитків на загальну суму 222 тис грн.

Майже всі потерпілі – особи похилого віку, загальна їх кількість може бути значно більшою.

Досудове розслідування здійснювалось Головним слідчим управлінням Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.