Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Відкритий діалог та об’єднання зусиль: Офіс Генпрокурора спільно з партнерами провів для медіа воркшоп з міжнародного права

Понад 40 представників провідних українських та іноземних медіа, а також експертів взяли участь у воркшопі, присвяченому розслідуванню злочинів росії та питанням міжнародного права.

Привітали медіа-спільноту Генеральний прокурор Андрій Костін, заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра та керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора МКС Бренда Голліс.

«В умовах безпрецедентних викликів війни дуже важливо максимально об’єднувати зусилля та відверто говорити одне з одним. Не буде перебільшенням сказати, що сьогодні ми всі — прокурори, правоохоронці, громадянське суспільство та медіа працюємо заради спільної мети — перемоги та відновлення справедливості», – наголосив Андрій Костін. 

Генпрокурор зауважив, що серед безлічі щоденних задач маємо знаходити час ділитися знаннями та досвідом і будувати системну співпрацю.

Упродовж двох днів представники медіа мали змогу почути фахові рекомендації міжнародних експертів та прокурорів у висвітленні процесів правосуддя та притягнення до відповідальності за міжнародні злочини росії в Україні.

У рамках шести сесій воркшопу сфокусували увагу на актуальних питаннях для роботи працівників медіа в умовах російської збройної агресії в Україні. Серед них: ключові аспекти міжнародних злочинів відповідно до міжнародного кримінального права, воєнні злочини рф в Україні, роль ЄСПЛ в системі міжнародних механізмів відповідальності, правозахисні механізми ООН, Реєстр збитків як перший елемент на шляху створення Міжнародного компенсаційного механізму тощо.

Також учасникам розповіли про роботу Спільної слідчої групи (JIT), Євроюсту та Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ІСРА).

У форматі відкритого діалогу журналісти поспілкувалися з прокурорами й експертами та почули відповіді на свої запитання.

Андрій Костін подякував усім учасникам воркшопу, а також колегам і експертам, які виступили як спікери та долучилися до організації.

«Зробили все, щоб максимально повно окреслити весь величезний горизонт роботи із притягнення росії до відповідальності на національному та міжнародному рівнях. Ми високо цінуємо вашу участь, зацікавленість та щирий фідбек. Радий чути, що такі формати спілкування є корисними для вашої роботи. Плануємо й надалі продовжувати цю практику з урахуванням цього першого досвіду та ваших пропозицій», – підкреслив Генпрокурор.

Організаторами заходу виступили Офіс Генпрокурора спільно з партнерами: International Development Law Organization - IDLO, EU Project Pravo-Justice, Консультативна група з питань найтяжчих міжнародних злочинів (Atrocity Crimes Advisory Group) та Georgetown University і Офіс Ради Європи в Україні.