Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Виготовлення та збут підроблених сертифікатів вакцинації від COVID-19 – викрито групу осіб

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито групу осіб за фактами підкупу працівника установи, підроблення та використання підроблених документів, а також несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах (ч. 4 ст.354, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 362 КК України).

За даними слідства, двоє раніше судимих громадян організували схему з виготовлення та розповсюдження на території міста Києва підроблених сертифікатів вакцинації від COVID-19. Для цього вони залучили знайомих та лікаря приватної клініки, які на замовлення виготовляли та розповсюджували підроблені сертифікати вакцинації від COVID-19.

Без проведення щеплення до електронної медичної системи «Helsi» вносилися недостовірні відомості про проходження громадянами вакцинації. Після внесення даних в систему «Helsi» COVID-сертифікат автоматично формувався в мобільному застосунку «Дія», а паперовий сертифікат доставлявся замовникам. Один фальсифікований сертифікат коштував 150 доларів США.

Наразі слідчі дії тривають. Вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру та обрання запобіжних заходів.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту захисту національної державності СБУ.

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.