Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки: Перші кроки в реалізації

Досягнення успіхів у реформуванні системи запобігання і протидії корупції є передумовою для формування у суспільстві довіри до органів державної влади. 

Кабінет Міністрів України у березні 2023 року затвердив Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки. ДАП – це документ з чіткими кроками, які має зробити кожен з державних органів у боротьбі з корупцією. Він передбачає алгоритм дій задля усунення корупційних практик.

Результати виконання Офісом Генерального прокурора заходів ДАП щоквартально оновлюються в ІСМ ДАП.

Вперше у ДАП застосовано секторальний підхід. В документі визначено заходи у 15 суспільно важливих сферах, де громадяни й бізнес найчастіше отримують корупційний досвід, і де є високий рівень корупційних ризиків. 

Однією з пріоритетних сфер, які визначені в ДАП, є справедливий суд, прокуратура та органи правопорядку. З огляду на пріоритети держави, в тому числі інтеграцію до ЄС і НАТО, вжиття заходів для реформи судової та правоохоронної систем як індикатора виконання вимог ЄС є дуже важливим.

Ця сфера передбачає вирішення проблеми, пов’язаної із внутрішніми управлінськими процесами в органах прокуратури. Вони мають стати більш прозорими та ефективними. Першим кроком на шляху вирішення цієї проблеми, прописаної в ДАП, Офіс Генпрокурора у ІV кварталі 2023 року завершив аналіз діяльності органу, що здійснює дисциплінарне провадження щодо прокурорів. 

Також Офіс Генпрокурора бере участь у системній реалізації заходів, визначених ДАП, які покликані вирішити проблеми із низькою оперативністю та якістю здійснення досудового розслідування корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень. Значна частка таких проваджень тривають роками, а сама проблема обумовлена надмірною складністю окремих процесуальних дій.

Серед вже виконаних завдань на цьому напрямі – вдале запровадження функціоналу пошуку інформації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за різними критеріями. 

Що це дає на практиці? Тепер слідчі і прокурори мають змогу оперативно знаходити інформацію в реєстрі, яка стосується змісту фабули кримінального провадження, розміру збитків внаслідок незаконних дій, тощо. Це суттєво пришвидшить їх роботу. Цей функціонал користувачі можуть використовувати з 30 жовтня 2023 року.

Окрім того, Офіс Генерального прокурора продовжує виконання заходів, спрямованих на удосконалення системи електронного кримінального провадження “eCase”. Зміни мають враховувати досвід її застосування у діяльності Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду. 

В перспективі можливість застосовувати систему “eCase” отримають усі органи прокуратури і органи досудового розслідування у кожному кримінальному провадженні. 

Для виконання цього заходу ОГП створило робочу групу з питань цифрової трансформації процесів організації роботи органів прокуратури та досудового розслідування, склад якої затверджено наказом Генерального прокурора від 12.12.2022 № 279. 

До складу робочої групи включено уповноважених працівників ОГП, органів досудового розслідування, Вищої ради правосуддя, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також експертів.

Довідково:

ДАП спрямована на вирішення: 

• 72 проблем; 

• досягнення 272 очікуваних стратегічних результатів; 

• виконання 1 187 заходів.  

Структурно заходи ДАП стосуються:

• Підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції

• Запобігання корупції у пріоритетних сферах

• Забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію.

Пріоритетні сфери, які визначені в Антикорупційній стратегії та ДАП: 

• Справедливий суд, прокуратура та органи правопорядку

• Державне регулювання економіки

• Митна справа та оподаткування

• Державний і приватний сектор економіки

• Будівництво, земельні відносини та інфраструктура

• Оборона

• Охорона здоров’я, освіта, наука та соціальний побут. 

Загалом ДАП налічує 109 виконавців-органів влади, які щоквартально вносять свої результати в інформаційну систему моніторингу реалізації державної антикорупційної політики.