Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрадення мешканців Луганщини та примушення їх будувати укріплення на блокпостах НЗФ – викрито ще одне злочинне угруповання

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури викрито та заочно повідомлено про підозру ще чотирьом учасникам організованої злочинної групи, яка діяла в складі так званої «козацької національної гвардії всевеликого війська Донського ім. М. Платова». Їм інкримінується викрадення людей та незаконне позбавлення їх волі, вчинення розбійного нападу, незаконне поводження з вогнепальною зброєю, заволодіння транспортним засобом, участь у не передбачених законом збройних формуваннях та порушення законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 260, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 289, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрювані викрадали людей, утримували їх під озброєною охороною, вчиняли фізичне насильство. Потерпілі виконували примусову роботу на блокпості «Гірське-Золоте-Первомайськ». Під загрозою застосування зброї люди будували захисні барикади та фортифікаційні споруди, копали окопи та траншеї, виконували інші накази бійців НЗФ.

Злочинне угруповання діяло упродовж травня-липня 2014 року. Його жертвами стали четверо мешканців Луганської області. Серед них – жінка, яку силоміць забрали з власного житла та стали тримати на території блокпосту. Крім того, двох  потерпілих вони утримували у підвальному приміщенні Лисичанського міськвідділу СБУ. Також підозрювані здійснили розбійний напад ще на одного громадянина, відібрали у нього автомобіль та грошові кошти.

Наразі усіх фігурантів оголосили у розшук.

Усього з початку 2021 року правоохоронні органи Луганської області викрили 24 особи, які вчиняли аналогічні злочини у складі організованих злочинних груп та злочинної організації. Загалом у цих кримінальних провадженнях від протиправних дій постраждало 20 мешканців Луганської області.

Злочинне угруповання викрито за матеріалами Управління стратегічних розслідувань в Луганській області ДСР Нацполіції України. Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в Луганській області.

За матеріалами Луганської обласної прокуратури