Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито групу псевдополіцейських, які займалися розбоями та вимаганням в Києві

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру сімом учасникам організованої злочинної групи, які видаючи себе за співробітників правоохоронних органів, здійснювали розбійні напади, незаконно утримували громадян та вимагали від них грошові кошти (ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 187, ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 353 КК України).

У ході досудового розслідування встановлено, що учасники злочинного угруповання, до складу якого входило 7 осіб, четверо з яких є водіями служб таксі, організували злочинну діяльність, пов’язану із вимаганням грошових коштів від наркозалежних осіб та осіб, які займаються збутом наркотичних речовин.

Отримавши замовлення від клієнта про доставку посилки, водій служби таксі розкривав відправлення і, у разі виявлення наркотичних речовин, повідомляв про це учасникам групи. Надалі спільники, видаючи себе за співробітників поліції, проводили удаване затримання особи, якій призначалася посилка. Залякуючи громадян кримінальною відповідальністю, незаконно утримуючи їх проти волі, у тому числі із застосуванням спецзасобів, вони вимагали від них грошові кошти у якості «відкупних» у розмірі від 2 тис грн до 20 тис грн, у тому числі забирали оргтехніку та інші цінні речі. Наразі у кримінальному провадженні встановлено 7 потерпілих.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Також перевіряється причетність цієї групи до низки аналогічних злочинів, скоєних на території столиці з лютого по вересень 2021 року. 

Слідчі дії тривають.

Викриття злочинної діяльності проводилося прокурорами спільно з співробітниками слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві за оперативного супроводження Київського міського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами Київської міської прокуратури