Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито шахрайську схему з виготовлення та збуту підроблених COVID-сертифікатів в одній з лікарень Львова (ФОТО)

За процесуального керівництва Галицької окружної прокуратури міста Львова викрито шахрайську схему із виготовлення та розповсюдження підроблених сертифікатів вакцинації від COVID-19 (ч. 3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, медичні працівники однієї із міських клінічних лікарень Львова організували схему продажу підроблених сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Вони шукали клієнтів серед своїх знайомих. Медпрацівниця, фактично не проводячи щеплення, вносила до електронної медичної системи «HELSI» недостовірні відомості про проходження вакцинації. Після внесення даних в систему COVІD-сертифікат автоматично формувався в мобільному застосунку «Дія», а паперовий сертифікат можна було забрати у заздалегідь узгодженому місці. Один фальсифікований сертифікат коштував від 2 000 до 4 000 грн.

У ході обшуків за місцями проживання та роботи учасників схеми вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, медичну документацію з записами про псевдовакцинацію, в тому числі підроблені COVІD-сертифікати.

Слідчі дії тривають, вирішується питання щодо призначення ряду експертиз та повідомлення про підозру.

Заходи з викриття проводили прокурори спільно з слідчими Львівського районного управління поліції № 1 Головного управління Нацполіції у Львівській області за матеріалами Управління СБУ у Львівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.