Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито схему видачі військовослужбовцям підроблених довідок по догляду за рідними, які давали право на звільнення зі служби

За процесуального керівництва Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону повідомлено про підозру колишньому військовослужбовцю та працівниці медичного закладу, які організували схему протиправного звільнення зі служби.

Їм інкриміновано підроблення документів та пособництво в ухиленні від військової служби (ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 409 КК України).

Також повідомлено про підозру 12 військовослужбовцям в ухиленні від військової служби шляхом підроблення документів та шахрайському заволодінні бюджетними коштами (ч. 4 ст. 409, ч. 5 ст. 27 ч. 1, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 190 КК України).

Ще 6-м – у замаху на ухилення від військової служби шляхом підроблення документів та замаху на шахрайське заволодінні бюджетними коштами (ч. 4 ст. 409, ч. 5 ст. 27 ч. 1, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, колишній військовослужбовець вступив у змову зі своєю дружиною – співробітником комунального некомерційного підприємства Кам’янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3».

Вони налагодили схему оформлення мобілізованим на військову службу сфальсифікованих медичних довідок про наявність інвалідності у їхніх близьких родичів, які потребують догляду. Вони є підставою для звільнення зі служби. 

Вартість однієї такої «довідки» становила 80 тис грн.

Встановлено, що послугами підозрюваних скористалося щонайменше 18 мобілізованих громадян. Із них 12 на підставі фіктивних документів вже звільнили із військової служби з отриманням передбачених законодавством виплат на загальну суму близько 500 тис грн. Ще 6 військовослужбовців їх подали й чекали на звільнення.

Організатори схеми встигли надрукували близько 100 сфальсифікованих довідок. Під час проведення обшуків за місцем проживання підозрюваних їх вилучено. Крім того, виявлено понад 40 підроблених печаток і штампів різних медичних установ.

П’ятеро військовослужбовців, незаконно звільнених зі служби, вже виявили бажання відшкодувати завдані державі збитки та повернутися до армії. Також продовжать службу й ті, хто подав фальшиві довідки для звільнення з військової служби.

Протиправну діяльність викрито у взаємодії з управлінням внутрішньої безпеки Міноборони України.

Досудове розслідування здійснює ТУ ДБР, розташоване у м. Києві, оперативний супровід – ДВКР СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.