Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито трьох учасниць агентурної мережі фсб рф, які корегували вогонь по військових та медичних об’єктах в Одесі

За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури організатору та учасникам агентурної мережі повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрювані під кураторством співробітника фсб рф збирали інформацію про місця дислокації підрозділів ЗСУ та важливих інфраструктурних об’єктів в Одесі.

Організатором агентурної мережі виявилася 23-річна місцева жителька. До злочинної діяльності, за вказівкою куратора, вона залучила двох своїх подруг, які також підтримували дії агресора. Вони власноруч написали та надіслали куратору заяви про вступ до лав фсб.

Упродовж декількох місяців трійця збирала та надсилала через месенджер текстові повідомлення, фото- та відеофайли і скріншоти Google Maps з місцями дислокації підрозділів ЗСУ, центрів комплектування та соціальної підтримки, госпіталів та ППО. Учасниці мережі встигли проінформувати окупантів про щонайменше 7 об’єктів.

За свою «роботу» жінки встигли отримати 500 доларів США. Також у разі окупації Одещини вони розраховували зайняти керівні «посади» в управлінні торгівлі.

Підозрюваних затримали під час того, як вони збирали інформацію про місце розташування одного з військових підрозділів. Вилучено мобільні телефони з доказами їх розвідувально-підривної діяльності на користь рф.

Наразі за клопотаннями прокурорів їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Одеській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.