Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вікторія Літвінова: Ми системно працюємо над покаранням винних за сексуальне насильство в умовах війни, яке росія використовує як зброю

Заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова взяла участь у пресконференції з питань реагування на сексуальне насильство в умовах війни в Україні, яка відбулася сьогодні у Києві.

Захід організований з нагоди Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством, зумовленим війною, яким проголошено 19 червня Генеральною Асамблеєю ООН. Він покликаний привернути увагу українського суспільства до постраждалих від злочинів сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом (СНПК).

Вікторія Літвінова підкреслила, що росія використовує сексуальне насильство як зброю війни. Її системні та масові злочини мають бути покарані в українських та міжнародних судах.

«Дякую кожному і кожній, хто надає нам свідчення, особливо про такі чутливі злочини як сексуальне насильство. Завдання нашої держави і суспільства – віддати належне їхній мужності та забезпечити все необхідне для зцілення від пережитих травм. Гарантувати повагу, безпеку і справедливість, на яку вони заслуговують», – зазначила вона.

Під час свого виступу заступниця Генпрокурора розповіла про роботу правоохоронних органів з документування злочинів СНПК в Україні та притягнення винних до відповідальності. Наразі вдалося ідентифікувати і повідомити про підозру 45 російським військовим. До суду направлено обвинувальні акти щодо 29 осіб. П’ятеро вже отримали вироки в українських судах.

Офіс Генпрокурора будує роботу з постраждалими на тому, аби не просто зібрати докази та направити справу в суд, а підтримати і допомогти повернути потерпілим контроль над життям.

Пресконференція відбулася за участі віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та представника UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Массімо Діани.

Під час заходу українські високопосадовці та міжнародні партнери представили перші результати пілотного проєкту щодо невідкладних проміжних репарацій постраждалим від СНПК, а також законопроєкт про створення та функціонування Державного реєстру постраждалих та результати роботи Центрів допомоги врятованим.

Під час події презентували артінсталяцію у вигляді розпису на вікні. Одним з елементів розпису стала квітка-ріпак – символ солідарності з постраждалими від сексуального насильства під час війни.