Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вимагали гроші у чернігівців – судитимуть учасників організованої злочинної групи

Прокурори Чернігівської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи за фактами вимагання та зґвалтування (ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 152 КК України). 

Розслідуванням встановлено, що троє чоловіків у вересні 2022 року налагодили злочинну схему з вимагання коштів у місцевих жителів. У разі відмови виконувати вказівки – погрожували та застосовували насильство.

Обвинувачені приїздили за місцем роботи та проживання потерпілих, силою саджали їх в автомобіль, вивозили до заздалегідь визначеного місця та вимагали перерахувати гроші на банківський рахунок. При цьому застосовували насильство або погрожували його застосуванням. Люди, побоюючись за своє життя та здоров’я, телефонували у пошуках коштів знайомим та рідним. 

Крім того, учасники організованої злочинної групи, застосовуючи фізичну та психологічну перевагу, зґвалтували одного з потерпілих.

Задокументовано 12 фактів вимагання грошей на загальну суму понад 130 тис грн. Отриманий незаконний прибуток розподілявся між учасниками групи в залежності від їхньої ролі у вчиненні злочину.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції в Чернігівській області, оперативний супровід – Управління СБУ в Чернігівській області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.