Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вимагали у підприємця 70 тис доларів США неіснуючого боргу – затримано учасника групи

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянину у вимаганні з погрозою застосування насильства (ч. 4 ст. 189 КК України).

За даними слідства, чоловік, знав про наявність у місцевого підприємця грошових заощаджень та вигадав історію, що начебто позичив у нього 70 тис доларів США. Підозрюваний почав вимагати повернути «борг». Призначав зустрічі, телефонував, погрожував позбавленням майна та застосуванням фізичних тортур на випадок відмови сплачувати неіснуючий борг.

Надалі він залучив ще декілька осіб із кримінальним минулим. Вони по черзі надсилали підприємцю повідомлення з погрозами, прив’язували до автівки траурну атрибутику, відстежували його пересування по місту та спричиняли тілесні ушкодження.

Щоб викликати у потерпілого страх за життя та здоров’я, у тому числі членів сім’ї, вони прикріпили до його транспортного засобу предмет, візуально схожий на вибуховий пристрій.

Організатор групи був затриманий правоохоронцями в порядку ст. 208 КПК України після передачі першої частини грошей у сумі 5 тис доларів США. Наразі він перебуває під вартою.

Слідство триває, встановлюється місцезнаходження інших учасників групи.

Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Запорізькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.