Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вимагання хабарів від лікарів та внесення фейкових даних про вакцинацію – судитимуть директорку медцентру

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт стосовно директора однієї зі столичних медустанов за фактами одержання неправомірної вигоди та несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах (ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 362 КК України).

За даними слідства, керівник Київського дитячого діагностичного центру організувала схему, за якою підпорядковані лікарі щомісячно відраховували їй частину своєї заробітної плати для того, щоб продовжувати працювати у цій установі. Розмір «данини» залежав від кількості робочих змін лікарів.

Правоохоронцями задокументовано вимагання та одержання обвинуваченою грошових коштів від лікарів на суму 46 тис грн. У січні 2022 року після одержання чергового траншу неправомірної вигоди її затримали.

Крім того, керівник та один з лікарів цього ж медцентру, у змові з ексрадницею заступника голови КМДА та ексзаступником міністра соціальної політики України, організували схему внесення до інформаційної системи «Helsi.me» фейкових даних про вакцинацію громадян від COVID-19 без її фактичного проведення. Вартість такої «послуги» становила 250 доларів США з людини. Схема діяла понад пів року.

Досудове розслідування стосовно інших фігурантів триває. Їм повідомлено про підозру у несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах (ч. 3 ст. 362 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.