Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Виправдовував російську агресії та закликав до знищення України – судитимуть кримського посадовця

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного заступника голови «Державної Ради Республіки Крим».

Йому інкриміновано дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; колабораційну діяльність; виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення рф підозрюваний активно сприяє ворогу та бере участь у різних політичних заходах з підтримки збройної агресії проти України.

Минулого року окупаційний посадовець, виступаючи на пропагандистському телебаченні, закликав до окупації міст Одеси, Миколаєва та Дніпра, а також заявляв про необхідність приєднання їх до так званого «Кримського федерального округу».

У своїх виступах він виправдовував проведення незаконного окупаційного референдуму у 2022 році, а також заклик до «ліквідації України як держави» та її влади.

Після 2014 року обвинувачений займав різні керівні посади у незаконно створених окупаційних органах. Був помічником «члена Ради Федерації Федеральних Зборів РФ», а з 2019 року чиновник став заступником голови «Державної Ради Республіки Крим».

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.