Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Нідерландський окружний суд визнав винними двох громадян РФ та українця

Окружний суд Гааги Королівства Нідерландів ухвалив вирок у справі збиття літака рейсу МН17 щодо чотирьох обвинувачених – Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка.

Обвинувачених Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка визнано винними та  призначено їм покарання у виді довічного позбавлення волі. Олега Пулатова визнано невинуватим, у зв’язку з недоведеністю його причетності до вчиненого злочину.

Зокрема засуджені допомагали доставити та розгорнути ракетний комплекс ЗРК БУК з метою збиття літака. Вони спричинили 17 липня 2014 року аварію над тимчасово окупованою територією Донецької області пасажирського літака «Боїнг 777» рейсу МН17 Малайзійських авіаліній, який прямував рейсом «Амстердам - Куала-Лумпур» транзитом через територію України. Внаслідок цього загинуло 298 людей. 

Жоден із обвинувачених до суду не з’явився. Інтереси О. Пулатова у суді представляли двоє адвокатів із нідерландської юридичної фірми. Суд також дійшов висновку, що немає жодних сумнівів, що решта обвинувачених знають про кримінальне провадження і відмовилися від права бути присутнім під час засідань суду, тому процеси щодо них були заочними (in absentia).

Історія розслідування:

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом терористичного акту (ч. 3 ст. 258 КК України).

Відповідні кримінальні розслідування були розпочаті також правоохоронними органами Королівства Нідерландів, Бельгії та Австралії.

У серпні 2014 року Генеральний прокурор України підписав угоду про створення міжнародної спільної слідчої групи за участю України, Королівства Нідерландів, Бельгії та Австралії, у подальшому до групи також приєдналася Малайзія.

За час розслідування міжнародною спільної слідчою групою (JIT) було зібрано колосальну доказову базу та відновлено хід подій:

·       Ігор Гіркін («Стрєлков», колишній офіцер ФСБ, громадянин РФ) та Сергій Дубінський («Хмурий», генерал-лейтенант Головного управління Генерального штабу ЗС РФ, громадянин РФ), обіймаючи посади так званих «міністра оборони «ДНР» та «заступника міністра оборони – начальника розвідувального управління «ДНР» організовували постачання військової техніки з РФ, у тому числі ЗРК БУК №3Х2 та його подальше переправлення до РФ;

·       Леонід Харченко («Крот», «Лёня», громадянин України) як «командир 2-ї роти диверсійної розвідки 2-го відділу з диверсійно-розвідувальної роботи Розвідувального управління «ДНР» здійснив супроводження, охорону та вивезення ЗРК БУК №3Х2.

В липні 2019 року кримінальне провадження щодо них передані компетентним органам Королівства Нідерландів. Судовий процес проходив у країні, чиїх громадян було найбільше на борту збитого Боїнга. Слухання розпочалися у березні 2020 року. Засуджені притягувалися до кримінальної відповідальності за збиття літака, що спричинило загибель всіх осіб на його борту (ст. 168 Кримінального кодексу Нідерландів) та вбивство всіх пасажирів та екіпажу борту (ст. 289 Кримінального кодексу Нідерландів)

У розслідуванні будь-якого злочину в центрі уваги прокурора завжди потерпіла сторона і справа МН17 – не виняток. Саме шана до скорботи родичів загиблих протягом цих восьми років була пріоритетом для всіх членів міжнародної спільної слідчої групи.