Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Воєнні злочини росії та втрати українського спорту – Олексій Хоменко розповів про притягнення представників держави-агресора до відповідальності

Перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко взяв участь у пресконференції «Воєнні злочини росії та втрати українського спорту». Він разом з очільником Міністерства молоді та спорту України Матвієм Бідним та віцепрезидентом Національного олімпійського комітету України Олександром Крикуном розповіли про руйнівний вплив російської агресії на український спорт.

Олексій Хоменко зазначив, що всього з початку повномасштабного вторгнення задокументовано руйнування або пошкодження ворожими обстрілами понад 166 000 об’єктів цивільної інфраструктури.

«Звичайно ця злочинна діяльність рф не обійшла і спорт – знищено або пошкоджено 518 спортивних об'єктів. Прокурори разом зі слідчими та експертами постійно фіксують наслідки ворожих обстрілів, ризикуючи власним життям», – зазначив перший заступник Генпрокурора та уточнив, що ці злочини розглядаються в комплексі як частина спланованої стратегії ворога зі створення для українського цивільного населення умов, непридатних до життя.

«Об'єкти інфраструктури, навчальні, спортивні заклади можна відбудувати. Найтяжчими і непоправними втратами, які спричиняють ці злочини, є втрати людських життів. На жаль, внаслідок воєнних злочинів ворога маємо загиблих серед українських спортсменів та спортсменок. Розслідується кожен факт», – наголосив Олексій Хоменко.

Перший заступник Генпрокурора зауважив, що спортсмени часто стають волонтерами, займають активну позицію у своїй громаді, через що стають мішенню російських загарбників. 

Олексій Хоменко наголосив, що наразі є докази щодо лише частини звірств, які ворог чинив та продовжує чинити під час окупації українських територій.

«Всі масштаби злочинів ворога ми зможемо оцінити лише після звільнення всієї території нашої країни. Та вже зараз ми розслідуємо ті злочини, про які нам відомо та співпрацюємо з міжнародними партнерами для покарання росії з використанням механізмів міжнародного правосуддя», – зазначив перший заступник Генпрокурора.

Триває робота зі збору доказів та покарання російських воєнних злочинців, як в рамках національних розслідувань, так і на міжнародному рівні. Спільно з партнерами розбудовується мережа всеосяжної відповідальності за всі міжнародні злочини країни-агресора.

«Кожен вбитий росією спортсмен – це трагедія для всієї спортивної родини. Ці злочини є не тільки ударом по нашому спорту, але й спробою агресора завдати удару по нашій національній ідентичності», – наголосив Матвій Бідний.

Олександр Крикун зазначив, що росія систематично руйнує спортивну інфраструктуру України. Він зауважив, що росіяни пошкодили та знищили 518 спортивних об’єктів, серед яких 15 баз олімпійської підготовки. «Ці об'єкти були місцем тренувань найтитулованіших українських спортсменів», – уточнив він.