Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Воювали проти ЗСУ у Бахмутському, Ясинуватському районах та на Куп’янському напрямку – засудженого одного та судитимуть ще трьох громадян

За публічного обвинувачення Полтавської обласної прокуратури жителя АР Крим визнано винним у державній зраді, та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України). Його засуджено до 15 років за ґратами з конфіскацією майна. 

А за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно трьох громадян за фактами державної зради та колабораційної діяльності (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у лютому 2024 року засуджений житель АР Крим, перебуваючи в москві, добровільно прибув до військового комісаріату та підписав контракт із міноборони рф про проходження військової служби. Його зарахували на посаду стрілка до одного з батальйонів мотострілецької дивізії збройних сил рф.  

Після військової підготовки в навчальному центрі поблизу воронежа обвинувачений у складі збройного формування перетнув державний кордон України та воював проти ЗСУ на Куп’янському напрямку Харківщини. 

Він здійснював окупацію захоплених територій, виконував накази командирів збройних сил рф, облаштовував та укріплював блокпости. 

Також досудовим розслідуванням встановлено, що у липні 2021 року обвинувачений мешканець м. Алчевська воював проти українських оборонців у «Чистяківській мотострілецькій бригаді». Він облаштовував бойові позиції в районі м. Сєвєродонецька та Лисичанського нафтопереробного заводу. Охороняв об’єкти транспортної інфраструктури і місця дислокації резервних бронегруп зс рф. З серпня 2023 року штурмував укріплення ЗСУ на Донеччині.

Другий обвинувачений у листопаді 2022 року мобілізувався до полку «Восток» «днр». Чоловік здійснював бойові виїзди до с. Первомайське Покровського району та м. Красногорівка, а у складі стрілецького полку рф воював поблизу м. Авдіївка.

У жовтні контрактником зс рф став ще один засуджений - житель м. Лисичанська. На посаді старшого стрільця мотострілецького батальйону він воював у м. Бахмут та Волноваському районі. 

Усіх чотирьох громадян затримали українські захисники.

Досудові розслідування – СБУ.