Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Встановлено 2200 потерпілих, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню в російському полоні

Генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі національного телемарафону розповів про розслідування злочинів рф проти українських військовополонених:

"Відео знущань з українських полонених, які поширюються в мережі є лише частиною злочинної стратегії кремля. 

Кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів. 

Військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах. Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених.

Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників. Понад 500 з них свідчили про застосовування щодо них фізичного насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом.

Агресор створив цілу систему з утримання українських полонених. Встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах росії.

З початку повномасштабної агресії рф в Україні зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідується магістральне провадження щодо злочинів проти українських полонених. За результатами розслідувань вже маємо 12 підозрюваних.

27 кримінальних проваджень розслідується за фактами страти 61 українського військовополоненого. У цих провадженнях повідомлено про підозру 4 військовослужбовцям російської федерації. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 2 осіб. Вже маємо один вирок. 

Робота над встановленням всіх причетних до вбивств та катувань українських військовополонених триває." 

Дивитися відео