Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Хабарі за надання дозволу на розміщення реклами – судитимуть посадовців КП

Деснянською окружною прокуратурою міста Києва до суду скеровано обвинувальний акт стосовно керівника КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва», двох його підлеглих та посередника за фактами одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України).

Розслідуванням встановлено, що посадові особи КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва, діючи за попередньою змовою між собою та екскерівником одного з ЖЕД Печерського району м. Києва запровадили схему систематичного одержання неправомірної вигоди від підприємців за надання погоджень на розміщення зовнішньої реклами на об’єктах житлового фонду.

Представники суб’єктів господарської діяльності звертались до посадовців комунального підприємства за наданням дозволу на розміщення об’єктів зовнішньої реклами та одержували відмову. У подальшому, з підприємцями зв’язувалась посередник – колишня начальник ЖЕД та повідомляла, за яку суму може бути вирішено це питання. При цьому посередник діяла у змові з посадовцями комунального підприємства, узгоджувала з ними зустрічі, а також обговорювала їх результати. Свої послуги посадовці оцінювали від 300 до 500 доларів США за один дозвіл.

У ході досудового розслідування задокументовано факт вимагання, передачі та отримання учасниками злочинної схеми неправомірної вигоди у сумі 1700 доларів США від представника компанії, що займається рекламною діяльністю. Упродовж березня – квітня 2021 року вказана компанія неодноразово зверталася до комунального підприємства за дозволом на розміщення об’єктів зовнішньої реклами та постійно отримувала відмову.

У ході контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту 13 травня 2021 під час передачі другої частини хабара в сумі 1100 доларів США та надання вже оформлених дозволів на розміщення об’єктів зовнішньої реклами учасників цієї схеми було затримано.

З метою подальшої спеціальної конфіскації у дохід держави на майно обвинувачених накладено арешт на суму більше 2 млн грн.

Викриття злочинів здійснювалось прокурорами спільно зі співробітниками Головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області та Деснянського управління поліції Головного управління Нацполіції у місті Києві.

За матеріалами Київської міської прокуратури