Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Харківські угоди»: Суд заочно взяв під варту колишнього Прем'єр-міністра України

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерський районний суд м. Києва обрав колишньому Прем'єр-міністру України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України).

Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно колишнього Прем'єр-міністра України процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).

За даними слідства, ексголова Уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім Президентом України, у порушення Конституції України та Закону України «Про міжнародні договори України», підписав розпорядження про схвалення так званих «Харківських угод» на користь Російської Федерації, якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського Флоту РФ на території України.

В результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ іноземної держави на території України, вторгнення Збройних Сил Російської Федерації та окупації ними півострова Крим.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.