Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Юлія Усенко та Ірина Діденко взяли участь у конференції «Стратегії співпраці для протидії злочинам росії в Україні»

Неурядові організації відіграють важливу роль в процесі розслідування злочинів росії, а також у допомозі постраждалим від війни. Про спільну роботу заради справедливості йшлося на конференції «Стратегії співпраці для протидії злочинам росії в Україні», організованої Фондом «Відродження», Міжнародним партнерством з прав людини (IPHR) і Truth Hounds.

«Довіра і професіоналізм мають бути флагманами у побудові діалогу з громадянським суспільством. Співпраця з громадськими організаціями завжди дає результати, коли ці принципи працюють. Ми щиро вдячні кожній і кожному, хто документує міжнародні злочини проти дітей. Ці зусилля знаходять відображення у матеріалах проваджень і часто доповнюють новими доказами», – заявила на конференції начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора Юлія Усенко.

Вона підкреслила, що в процесі документування та розслідування воєнних злочинів правоохоронні органи та громадські організації мають не дублювати, а доповнювати одне одного для більш ефективного використання ресурсів для притягнення до відповідальності та відновлення справедливості. Не менш важливою є взаємодія державних та громадянських інституцій у підтримці постраждалих від міжнародних злочинів і допомога в розбудові системи захисту потерпілих і свідків.

Своєю чергою, заступниця начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокурора Ірина Діденко зазначила, що громадські організації часто приходять на допомогу, коли державі бракує ресурсів, або коли допомога має бути надана дуже швидко. За період повномасштабної війни прокурори налагодили дуже плідну співпрацю з неурядовими експертами, які документують воєнні злочини та опікуються постраждалими від них.

«Війна стала викликом для всіх нас. Але поки ми разом, і поки поняття справедливості, прав людини для нас залишається найбільшою цінністю – ми непереможні. Я впевнена, що ми вийдемо з цього випробування сильнішими, а наш досвід стане основою нових стандартів і практик у захисті прав людини», – зауважила Ірина Діденко.