Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Юрій Бєлоусов під час конференції «United for Justice»: Найтяжчі міжнародні злочини, які наразі вчиняються в Україні, це питання всього світу

Під час конференції «United for Justice» керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов взяв участь у панелі «Atrocity Crimes (Найтяжчі міжнародні злочини) – російський наратив і спроби знищити право українського народу на існування як нації».

Говорив про фіксацію і розслідування воєнних злочинів та злочину агресії. Окремо зупинився на злочині геноциду, його ознаках.

«Ми вважаємо, що визначення терміну геноцид підпадає під українську ситуацію стовідсотково. Вони хочуть знищити нас, як державу, як націю. Постійно наголошують, що українці, як нація, не існують», – зазначив Юрій Бєлоусов.

Він наголосив, що це буде доводитися у всіх можливих юрисдикціях. Найтяжчі міжнародні злочини, які наразі вчиняються в Україні, це питання всього світу. І увесь світ повинен притягти до відповідальності тих, хто їх скоїв.

«При цьому ми повинні розуміти, що десь 99% усіх цих злочинів будуть розглядатися в українських судах. І на цьому постійно наголошує Генпрокурор. Ніхто не прийде і не зробить нашу роботу за нас. Це неможливо. Саме тому ми готові до цього», – констатував Юрій Бєлоусов.

Також на цій панелі виступили Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Генеральний прокурор Естонії Андрес Пармас, Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв, Міністр енергетики України Герман Галущенко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та старший науковий співробітник канадського коледжу Massey, спеціальний радник з питань геноциду в МКС професор Паям Ахаван. Модерувала панель лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук.